Hej från Sydney!

God fortsättning kära vänner.
 
 
Här kommer en liten mellandags uppdatering från Sydney! Dagarna här går i ett rasande tempo och vi har båda kommit fram till att Sydney är en stad vi måste besöka igen på vår resa. Det är en perfekt stad att spankulera runt i då det mesta ligger väldigt centralt. Jag vet inte hur många mil vi har gått denna vecka. Jag gissar på minst en per dag.     
 
 
Vad är det vi har gjort sen sist vi skrev då? Jo, självklart har det blivit lite av Sydneys "måsten" och turistattraktioner. I onsdags gick vi omkring på stan, hade sightseeing och shoppade. Senare tog vi en promenad till Botanic Garden och sen vidare till Operahuset där det är fin utsikt över Harbour Bridge och alla höghus. Efter att ha slått sig fram bland alla asiater för att få en bra bild framför operahuset så kände vi att det var dags att bocka av en punkt på vår bucketlist: att slicka på operahuset! Vi fick många konstiga blickar på oss men det var det värt. Svenskt är gott!!     
Måste också ge cred till arkitekten till Operahuset. Det är en helt fantastisk byggnad i ett helt fantastiskt läge. Jag citerar en okänd människa; " The sun did not know how beautiful its light was, until it was reflected off this building"! Det är en väldigt bra beskrivning tycket vi.     
 
Sol fick vi dock inte se över operahuset då det var lite dåligt väder de första dagarna, men så fort solen tittade fram var vi på hugget och begav oss till Sydneys populära stränder Bondi och Manly. Strålande sol, vita stränder, klarblått vatten och snygga surfare. Ja, Tofta ligger i lä om man säger så...    
 
I fredags körde vi andra utgången här i Sydney och det blev en helhjärtad sådan. Vi började med att möta upp några svenska kompisar och tillsammans körde vi en krogrunda runt George Street och Kings Cross. Kvällen slutade sent och 06.30 vandrade vi hem genom stan bland transvestiter och prostituerade.Dagen efter sov vi till 13 och vi hade lite dåligt samvete att vi sov bort en hel dag här i Sydney.     
Därför kändes det bra att vi körde en Carpe Diem idag. Vi började med gym imorse följt av jobbfix och planering. Sen in till stan, köpte nyårskläder och åt sushi. Eftermiddagen avslutade vi med en visit i stadsdelen New Town och ett besök på chokladcafeet Max Brenner. Med hemmagjord smält choklad direkt från maskinen, via rör i taket till behållarna bakom disken fick vi en fantastisk chakladfondue med färsk frukt och marshmallow. Om det finns en himmel på jorden var vi där idag!     
 
Det var en liten summering av de senaste dagarna. På återseende!
 
Bild 1: Hilda framför Operahuset
Bild 2: Johanna på Ikea
Bild 3: Vi i poolen på julafton
Bild 4: Max Brenners chokladcafée och chokladfondue
Bild 5: Bondi Beach
Bild 6: Lördags fyrverkerier inför nyår i Darling Harbour
 
 
 

Sydney

I lördags anlände vi till  Sydney, jag som varit här en gång förut fick en liten hemmakänsla så här på andra sidan jorden.
 
När vi på söndagen gick för att spana in vår lägenhet så trodde vi att vi kommit till himmelen. Stor rymlig lägenhet med balkong, delar vi med 5 andra personer, men endast tre som vi sett till. En fin balkong med utsikt över harbour bridge, 2 gym, 2 pooler, spaavdelning och tennisbana, vad mer kan man önska? 
För två backpackers som oss så va det som sagt himmelriket.
Därför gjorde det oss inte så mycket att juldagen regnade bort här i Sydney, då vi gick chansen att testa gymmet och spat.
 
Innan dess hann både 23:e och julafton passera. 
Efter lägenhetstitt den 23:e begav vi oss till IKEA, där kan vi snacka om känslan av att "komma hem". Det ser ut som vilket svenskt IKEA som helst, vi åt köttbullar med potatismos och lingon, drack julmust och åt kanelbulle/ mandelkaka. Vi satt och önskade att härligheterna aldrig skulle ta slut.
Men tillslut så gjorde det de, men för att kunna njuta lite mer så köpte vi med oss kaviar, julmust, glögg, lussekatter och delicatobollar.
Jag fick nästan en tår i ögat när pepparkaksdegen var slutsåld. 
Så ledsen att vi började fundera på att bli en "skitjobbigmänniska" och ta IKEA som vårt "slumpmässigt utvalda företag" och beklaga oss på facebook om hur detta skulle förstöra hela vår jul,men vi hejdade oss.
 
På julaftons morgon flyttade vi då in i lägenheten och skapade en lyxig julfrukost med gårdagens IKEA-inköpen. Därefter begav vi oss till familjekompisar till mig, Eva och Pete, en svensk/australiensisk familj där vi skulle fira svenskjul med ytterligare en svensk familj. 
En "svensk jul" i Australien bestod av poolbad, julklapps öppning med paket hemifrån ( tack till våra familjer), PEPPARKAKSDEG, stor julmiddag med skinka, köttbullar, sill, lax, Janssons och lite till. Det var nästan så att en lite julkänsla hittade fram. Det blev en trevlig middag med mycket prat och reseberättande.
När vi tillslut begav oss in till stan för att avsluta kvällen med att ta en öl med Emil och Marcus hade himmelen beslutat för att öppna sig. Regnet öste ner, men efter klädombyte, vilsna tjejer och synen av en manlig hora så träffade vi killarna och julafton kunde inte ha blivit bättre.
 
Vi trivs båda två som fiskar i vattnet här i Sydney. Lägenhetskompisarna  är trevliga även om vi knappt träffat dem sen vi var på BBQ här innan vi flyttade in. Men ett par tyska killar har vi haft lite pratstunder med. 
 
Idag tänkte vi ta oss en titt på mellandagsrean, men det va köer in i affärerna, smockat i affärerna och kö till prov och kassa. Vi gav upp ganska fort och tog oss istället till botaniska trädgården och sedan operahuset, som vi (eftersom vi någon gång tyckte det va en bra idé att ha på bucketlisten) slickade på. Folk tyckte säkert vi va knäppa, men de lär vi aldrig se igen. 
Dagarna springer förbi så vi ska se till att ta väl vara på dem därför väntar Manly beach imorgon min personliga favorit, vi får se vad Hilda tycker! 
 
Imorgon väntar bildbomb, lovar inget, bara antyder att det kan bli så.
 

Resumé Mildura

Nu har vi lämnat våran hat-älskade ökenstad Mildura för en något mer livad vistelse i Aussies största stad. Visst kunde Mildura bjuda på både kalas och trevligheter men vi tror ändå att Sydney kommer leverera något bättre på den fronten. Dessutom slipper vi umgås med mandelträd hela dagarna utan måste nu leta reda på nya nötter att hänga med. 
 
Nog med klatschiga inledningar, här kommer de sedvanliga kategorisättningarna!
 
Månadens/Milduras :
 
Mat: Korv. Vi köpte ett jättepack så vi var tvungna att äta korv i alla dess former i en vecka. 
Dryck: Solo. Varför finns det inte i Sverige??? 
Aktivitet: Röka på. Dock deltog vi aldrig men majoriteten av de andra backpackersarna gjorde det definitivt för oss oxå. 
Oklaraste: Hattmannens långa kärleksbrev till Johanna. Vi känner inte snubben, han är 30 år, italienare och har alltid hatt. Nej, Johanna ville inte gå på dejt med honom. 
Mysigaste: Våra lediga dagar vid floden. 
Lek: Alla typer av kortspel. 
Fobi: Hildas rädsla för alla sorters djur, fiskar, insekter, fåglar. En gång blev hon till och med rädd för sin egen skugga! 
Mest prisvärda: Soft served cones. Mjukglass på McDonalds för typ 2,5kr. 
Tröttaste: Sista dagen på jobbet var alla trötta och under en av alla våra raster somnade vi 30 min i bussen. Vi vaknar i panik, skäms för att vi sovit på jobbet, börjar jobba. Chefen som sitter och röker i skuggan droppar: "If you're going to work, at least do it slowly cuz I'm too tired"! Där snackar vi trött! 
Fråga: Var är alla svenska killar?
Finaste kommentar: "It's such a nice athmosphere between you", sa en tysk kille om min och Johannas vänskap. 
Mest desperata: Nick, vår första chef som var kär i vår tyska kompis Anne. Han bjöd oss på glass, öl, sightseeing, skjuts överallt, dock utan framgång. Men gratis är gott så vi säger tack Nick! 
Uppryckning: Johannas rum 15! Vi trodde inte det var sant när killarna bestämde sig för att sluta röka inomhus, när sedan Michel kom med trasa i ena handen och dammsugare i den andra så var vi på väg att svimma. 
Mest saknade: En svensk konservöppnare.
Ombytta roller: Dagen då Dan (en av våra chefer i den trimmade permobilen) var snäll och trevlig och vi skrek lazy bastard till honom! 
Fundering: Varför heter det ginger när man är rödhårig? Rött har ingenting med ingefära att göra! 
 
Mildura får 3 Nemos plus hans lilla fena i betyg. Det var inte världens roligaste stad men vi träffade definitivt några av världens mest underbara människor! 
 
Nu ska vi fortsätta att njuta av Sydney. Vi har bara varit här ett dygn men vi ÄLSKAR det redan. Idag har vi hunnit med att titta på vår fantastiska lägenhet vi ska bo i, varit på Ikea och varit på BBQ med våra nya room mates. Imorgon blir det svensk-australiensk julafton och vi ser så mycket fram emot det. 
 
Räkna med en ny uppdatering snart , för här händer det grejer.
 
Merry x-mas!! Xoxo!
 

Julkänslor mitt i öknen

Hej igen! Vi är nu inne på slutspurten av vår vistelse här i metropolen Mildura och vi kämpar in i det sista med våra jobb. Jul och nyår i Sydney lär inte bli billiga veckan direkt så vi försöker skramla ihop så mycket pengar som möjligt nu.
 
Detta inlägg blir lite mer personligt då jag och Johanna för tillfället lever lite olika liv. Vi bor i olika rum, jobbar på olika jobb så vi ses bara på kvällarna. Jag har alltså inte helt hundra koll på henne men av vad jag har hört så går det riktigt bra nu.  
 
I tidigare inlägg kunde man ju konstatera att jag gled omkring på en räkmacka på jobbet medan Johanna hade det lite tuffare. Jag var även såklart rätt kaxig över detta men det är någonting jag verkligen fått äta upp nu... Istället skulle man nu mycket väl kunna sammanfatta mina senaste dagar som what goes around comes around,  in your face, eller helt enkelt rätt åt mig.  
Medan Johanna nu fått jobba tillsammans med Madde på en mandelfarm nära hostelet, med 20 $ i timmen och med hyfsat softa arbetsuppgifter,  har jag de två första  dagarna krälat omkring i lera på en vingård och planterat vinrankor. Jag bokstavligt talat låg på knä i leran och hade smuts och jord upp över öronen. Jag satt på knä, planterade, reste mig upp, tog en ny planta och började sedan om. Det var 7 timmars knäböj i gassande sol med en chef som hela tiden skriker hurry up men är för tjock och lat för att själv hjälpa till.  På natten vaknade med kramp i benen och smutsen i öronen är fortfarande kvar. Ett riktigt skitjobb för ynka 15 $ i timmen... (tyck synd om mig!!) 
 
Efter två dagars skitjobb på vingården har jag nu jobbat på en annan mandelfarm 1,5 timmar från hostelet. Det är jag och typ 8 glada italienare och hela dagarna är jag omringad av cigarretter, mandlar och inte minst äckliga insekter hela dagarna. När vi rensar ogräs runt mandelträden krälar det fram vad som helst. "Vad som göms i weed (ogräs), springer fram i speed (insekterna alltså) " ;) 
 
Men, jag e int bitter för det! Jobbet är roligt också och man träffar nya trevliga människor varje dag. Förutom de två dagarna på vingården har mina andra dagar varit bra, det är bara det att det är lite dåligt betalt.
 
Jag glädjer mig ändå att det går bra för Johanna och det är inte mer än rättvist att hon också får några bra jobbdagar. Ska jag vara ärlig har vi faktiskt förtjänat våra lata dagar bägge två. Det är inte bara det att cheferna gillar oss för att vi är två söta svenska tjejer, utan vi gör faktiskt ett riktigt bra jobb. Senast igår sa Ryan vår chef att "you two are working better than most of the lads". Inte ett dåligt betyg det inte! Riktiga vikingar är vi. 
 
Innan jag avslutar vill jag bara hälsa hem till min bästa mamma, pappa och lillebror. Idag när jag gick omkring på jobbet och lyssnade på musik hittade jag vår julskiva på ipoden.  Jag satte på första låten och blundade och även fast jag var mitt ute på en farm på andra sidan jorden med 40 grader i skuggan så var det länge sen jag fick sådana julkänslor. Denna julskiva lyssnar vi på varje jul hemma sen så länge jag kan minnas och jag kan se framför mig hur mamma går omkring och nynnar melodierna medan hon städar, pappa som fixar med granen och jag och Joar som räknar och  inspekterar varenda klapp. Det blir andra julen i rad jag inte är hemma och jag inser hur mysigt vi har det i vår familj. Jag saknar er så himla mycket och önskar er och alla andra en sån himla fin jul.
 
Och Joar, jag hoppas du är med på att julafton är den 24:e och inte den 23:e som du en gång trodde. Det blir ett sånt himla liv då vet du! 
 
Puss på er och alla andra :)
 /Hilda 
 
 
Lägger upp en fin bild från StKilda också :)

Vardagsliv i Mildura!

Dagarna rullar på här i Mildura och en vardag har infunnit sig. Den här veckan har dock inneburit lite kultur utbyte. Mina italienska rumskamrater som delar av dem även är utbildade kockar bjöd i tisdags oss på en galet god pasta carbonara med grönsaker och kyckling efter deras eget recept. Så långbord dukades och vi samlades nästan 12 personer. Massa italienare och vi fyra svenskar jag, Hilda, Nina och Madde.
Vi hann knappt duka av långbordet då vi redan dagen där på samlades upp emot drygt 20 personer då Scott och Manuell styrt upp en paella middag. Och efter två middagar kan vi enkelt konstatera att italienarna kan det där med matlagning. Detta gör att vi känner lite press på oss då vi imorgon ska bjuda tillbaka med köttbullar och potatismos, som efterrätt står chokladbollar på menyn. Vi hoppas även kunna möta upp italienarna i Sydney efter jul för att kunna bjuda dem på ett svenskt julbord.
 
Det märkes här i Mildura att julen närmar sig då fler och fler lämnar denna lilla stad för Sydney eller Melbourne. I torsdags lämnade Scott och Dan och vi börjar fundera på hur vi nu ska hålla uppe stämningen när de inte ständigt finns där och underhåller oss på jobbet. De kommer helt klart saknas. Men förhoppningsvis så möter vi även upp dem i Sydney.
 
Vi tittar på alla era bilder hem ifrån om hur ni julmyser med pepparkakor, lussebullar och luciafirande. Vi kan inte säga att vi saknar det, men ändå säga att vi kommer uppskatta julmyset mer nästa år, när man vet nu vad man missar. Vi gjorde ett tappert försöka att förklara lucia för att kunna fira det här på hostelet. Att börja med att lucia är ett helgon med ljus i håret och att hon har en kör bakom sig dom sjunger vacker och är änglaliknande utan vingar kan de köpa. Men när man säger att killarna är klädda som små tomtenissar eller pepparkakor så övergår förståelsen till konstiga blickar. När sedan frågan om varför pepparkakor heter gingerbread på engelska när det inte är någon ingefära i så uppstår en tystnad och konstateras att vi svenskar mest är lite konstiga.
 
Australien- Down Under Är på andra sidan jorden i förhållande till Sveriges och hela landet är upp och ner. Sommar när vi har vinter, dag när vi har natt, varmt ute svalt inne och regler är till för att brytas (åtminstone i Mildura ) . Och om Sverige är landet lagom då är Australien landet extremt. Ordet lagom existerar inte. Extremt varmt, extremt torrt eller extremt mycket regn. De är extremt trevliga, hjälpsamma och lever med en livsfantasi om att allt löser sig. Sverige kan absolut låta sig inspireras lite grann.
 
 
Har ar alla vi svenskar och en del av italienarna pa middagen harom dagen!

Första jobbveckan avklarad!

 
Lördag, lördag, lördag!! Äntligen är det helg här i Mildura och det var länge sen jag längtade så mycket efter två dagars ledighet. Vi har nu jobbat vår första arbetsvecka på mandelfarmen och vi måste medge att vi har haft riktigt riktigt mycket flyt med jobbet vi fått. Första arbetsdagen jobbade jag och Johanna på olika farmer så jag och en tysk tjej som heter Anna var ensamma tjejer. Självklart var mycket populärt bland cheferna så jag och Anna har blivit en aning favoriserade. Johanna kom även med i gänget i onsdags och fördelarna att vara tjej på vår mandelfarm är många. Jag ska förklara hur en dag för en "vanlig arbetare" ser ut och hur en dag för tjejerna ser ut.
 
05.20 - 07.20: Två skruttiga gamla folkabussar med dåliga stötdämpare utan AC kommer och hämtar "de vanliga arbetarna" och kör till farmen. Det är varmt, luktar illa och det är nästan omöjligt att sova.
 
05.20-07.20: Jag och Anna åker med våra tre chefer Nick, Dan och Scott i en stor bil. Musik, AC och två timmars skön sömn innan jobbet. Så skönt!
 
07.30-12.00: "Arbetarna" åker ut på fältet och binder träd och klipper grenar. Ofta har det varit kallt och blåsigt på förmiddagarna så man fryser.
 
07.30-12.00: Jag, Anna, Johanna och Vanessa, en madagaskisk tjej, får vara inne i en lada och skära rep. Varmt, skyddar mot blåsten och vi lyssnar på musik och pratar med varandra. Lite långtråkigt men lätt, soft och trevligt.
 
12.30-15.30: Efter lunchen steker solen på och "de vanliga arbetarna" åker ut på fältet igen. Det kan vara riktigt varmt och slitigt. Ofta mellan 35-40 grader.
 
12.30-15.30: Vi fyra tjejer får bestämma själva vad vi vill göra, antigen åka ut på fältet eller vara kvar i ladan. Ofta vill vi gå ut och få lite sol på oss men är vädret dåligt stannar vi gärna inne.
 
15.30-17.30: Två timmars bilresa hem igen, utan AC, ingen sömn. Stackars!
 
15.30-17.30: Jag och Anna åker med cheferna igen. Ofta sover vi en halvtimme sen stannar vi alltid vid en liquor-store-drive-in och cheferna bjuder oss på varsin öl. Sen är det dunka dunka hela vägen hem om vi inte stannar för att titta på känguruer eller andra djur.
 
Ja, man behöver inte vara raketforskare för att förstå att vi har det ganska soft på jobbet. Cheferna är riktigt sköna och roliga och ibland lite galna men man slutar aldrig skratta åt dom. Med dialekter som gör att de låter förlamade och en aning efter pratar de skit och svär åt varandra. Deras retarderade (mitt och Johannas nya favorit ord då retarded är för internationellt) image förstärks ännu mer när de åker omkring på fältet i små bilar som ser ut som trimmade permobiler och skriker på oss. "Hilda and Johanna! What the fuck are you two up to?! This is not a walk in the park. Hurry up for fuck sake!!" Sen burnar de iväg i permobilen och vi står kvar och bara skrattar. Det låter lite hemskt kanske men det är med glimten i ögat och de menar aldrig något illa!
 
Som sagt är det ändå riktigt skönt med helg och ledighet. Idag åkte min kusin Ellen och tre andra gotländska tjejer från Mildura så igår var det lite avskedsfest för dom och imorse vinkade vi av dem när de åkte vidare till Melbourne. Det har varit super kul att de har varit här och de har tagit hand om oss och visat oss runt i staden och presenterat oss för folk på hostelet. Kanske möts våra vägar här igen i Down Under för en sak är säkert, här i Aussi slutar man aldrig förvånas!
 
Haha! Den blev visst upp och ner. Det här är iaf alla vi svenska tjejer i Mildura! 
 
 
 

Mildura

Nu är vi framme i Mildura. Staden i ingenstans. Här har vi spenderat 5 dagar och med stor misstänksamhet i början så börjar vi nu känna oss hemma och tror oss kunna trivas fint här.
Som det är just nu bor vi i skilda rum, Hilda har en blandad kompott med tyskar, en korean, en fransman och en italienare.
Jag har inkvarterats i ett killrum varav 4 italienare och en fransman, men vi blir väl omhändertagna!

Vi har redan fått se döden i vitögat när vi första kvällen fick se två "red backs" under bordet. En spindel som kan göra dig förlamad eller döda dig med ett bett. På min första jobbdagen fick jag även se 1,5m lång giftorm som även den kan döda dig med ett bett om du inte får motgift inom en timme. Men vi har klarat oss undan alla faror än så länge.
Vi jobbar som sagt på farm, just nu på mandelfarm där vi binder upp träd. Inte världens roligaste jobb, men precis som tidigare omges vi av underbart trevliga människor vilket gör allt mycket lättare.

Vi har helt klart mött mängder av trevliga människor här på farmen, men stundtals blir det lite... Kulturkrockar, om man kan kalla det så.
I lördags satt vi och spelade kort och snacka skit med mina italienska roommates. Helt plötsligt börjar en kille plocka fram och röka gräs, som den normalaste saken i världen liksom. Vi fick en mindre chock, men insåg att vardagen helt enkelt ser ut så för dem och för många andra här.


Vi tänkte även dela med oss lite fakta, onödigt men åh så intressant.

I Australien har man en Mc donalds per 10.000 invånare, det hade inneburit ca 3 st Mc donalds på Gotland. ( dock kommer uppgifterna från oklar källa)

All den skräpmaten bidrar kanske även till latheten här i Mildura då vi har upptäckt att de har Drive in på alkohol. Höjden av bekvämlighet!

Nu kan vi dessutom annonsera att vi haft vårt första bråk, efter 1 och en halv månad. ( ja ni läste rätt,första!!)Till saken hör att Patricks sista ord på Bali var " slå inte ihjäl varandra."
Orsaken var skrattretande löjlig, Hilda skulle bli tvungen att köpa ett par jobbskor i storlek 41 typ 3-4 storlekar för stora, stämningen på K-mart var något laddad. Men efter lite mungnabb så släppte trycket.

Och sist men absolut inte minst, alla ni backpackers som har en tanke att bege er till Australien, packa för fan ner en kornservöppnare, här finns bara en klumpig variant som gör det svårare att få upp konservburkar än att få upp en kokosnöt med hammare och spik.

Vidare uppdatering om jobb och livsfarliga djur väntar.

Laters mates!



RSS 2.0